Tipurile de Celulita
Celulita este o modificare a pielii adesea descrisa ca o “coaja de portocala”, facandu-si apariţia pe coapse, fese si abdomen, in cantitati diferite de cele mai multe ori.
Inainte de a detalia informatiile legate de celulita, sa trecem in revista cateva informatii legate de piele. Pielea este formata din 3 straturi : epiderma, derma si hipoderma.
Epiderma este stratul superior al pielii, cu rol de protectie. Imediat sub el se gaseste Derma, in componenta careia gasim foliculii piliferi si glandele sebacee, precum si vase de sange, tesuturi conjuctive si receptori nervosi. Ultimul strat este Hipoderma in componenta careia vom gasi celule de grasime.
Fiecare strat al pielii are rolul sau, in principal stratul de derma compus din colagen si elastina. Atunci cand pielea isi pierde elasticitatea, celulita formata in straturile Hipodermei, tinde sa iasa catre suprafata si devine vizibila. Trebuie tinut cont de faptul ca celulita nu se manifesta neaparat la femeile de peste 30-40 de ani. Se poate manifesta si in tinerete, in special la persoanele care nu-si hidrateaza sufiecient pielea, iar aceasta isi pierde din elesticitate, si prin urmare celulita devine vizibila.
Un factor principal care duce la formarea celulitei este alimentatia neregulata, bogata in grasimi, sau diferitele dereglari hormonale, precum si lipsa activitatilor fizice.
Celulita se formeaza din cauza unei retentii progresive de apa care patrunde in zonele grase unde creează zone de acumulare de grăsime dure la atingere. Celulele grase care sunt izolate datorita retenţiei de apă, se indeparteaza încet de circuitul limfatic si astfel nu mai pot fi eliminate toxinele în mod eficient.
Practic, celulita este o zona rece, nevascularizata de sange, o zona in care se acumuleaza diferite toxine. O zona puternic vascularizata este o zona in care se produc frecvent arderi de grasimi, si prin urmare nu apar astfel de probleme.
Celulita atunci cand nu este tratata la timp si in mod corespunzator evolueaza in timp si cunoaste 4 etape:
Prima etapa este numita EDEMATOASA. In aceasta faza, pielea este mai putin elastica, pastoasa, iar zona incepe sa nu mai fie suficient vascularizata. Deasemenea in aceasta etapa incepe sa se manifeste si retentia hidrica. La palpare pielea nu se albeste. Etapa este una reversibila daca se iau masurile potrivite.
A 2 – a etapa este numita FIBROASA. Aceasta etapa este caracterizata in primul rand prin accentuarea simptomelor din prima etapa. Acum apar mai multe protuberante la nivelul epidermei, iar din punct de vedere estetic, pielea isi schimba aspectul de la coaja de portocala, tipic celulitei edematoase, într-un stadiu mai vizibil. Este un stadiu in care retentia hidrica este din ce in ce mai mare, si acumularea de toxine creste. Apare astfel procesul de fibrozare cu formarea de noduli mici . Prin neglijarea acestui stadiu, celulita poate evolua la următoarea etapă, caracterizată prin apariţia unor noduli foarte proeminenti.
A 3 -a etapa este numita SCLEROTICA. Aici celulita este caracterizata de prezenta unor micronodului, aspect proeminent de coaja de portocala si durere la palpare.
A 4 -a etapa este numita tot SCLEROTICA. Insa fata de faza III, aici apar macronoduli, pielea are o culoare palida, durerea este extrem de mare la palpare.
In funcţie de compoziţia corpului şi de stadiul de evolutie in care se afla inestetismul provocat de celulita, aceasta poate avea consistenţe diferite :
Celulita Sclerotica: Este rezultatul final al procesului de degenerare al ţesutului. În această etapă, nodulii sunt întăriti şi durerosi. Pielea prezinta reliefuri de tipul umflaturilor si golurilor care dau aspectul de “saltea”.
Celulita Compacta: nu variază în funcţie de poziţie. În general, afectează persoanele în stare fizică bună, indiferent de greutatea corporală (chiar daca persoanele obeze sunt cele mai expuse riscului). Epiderma este deosebit de fina si delicata, pielea este uscată şi de multe ori prezinta vergeturi. Tesutul cutanat, presat între degete, pare lipit de etajele inferioare. Palparea este dureroasă. Dacă nu este tratată la timp, celulita compacta poate degenera într-o formă moale.
Celulita moale: variază în funcţie de poziţie. Celulita moale se observa mai bine in timpul mersului. Celulita moale afectează de obicei atât oamenii de varsta mijlocie care au un tesut hipotonic, cat si cei afectati de schimbări bruşte de greutate.