Tratamente pentru DERMATITE
Dermatita poate fi tradusa simplu ca o inflamatie a pielii, insa aceasta afectiune este caracterizata printr-o multitudine de simptome precum: piele uscata, piele rosie, mancarime, prurit, etc.
Exista mai multe tipuri de dermatita, in functie de factorul declansant, insa tratamentul acestora este oarecum asemanator.
1. Dermatita de contact. Aceasta forma de dermatita este caracterizata prin aparitia unor pete roz-rosietice, pruriginoase (cu mancarine) sau nepruriginoase, determinate de contactul cu anumite obiecte, plante, animale sau substante.
Printre cauzele dermatitei de contact se numara si contactul cu factori iritanti, precum metalele pretioase sau cataramele centurilor, acizii sau solventii. Apa fierbinte si detergentii se numara si ei printre cei mai frecventi iritanti.
sursa foto : dermatologie.md
2. Dermatita numulara . Este o forma de dermatita care prezinta leziuni sub foma unor placarde eritematoase (de marimea unor monede mici), localizate la nivelul membrelor superioare, mainilor, membrelor inferioare si torsului. Este mai frecventa in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 55 si 65 de ani.
– ambientul cald si uscat
– dusurile si baile calde
– stresul
– afectiunile asociate ale pielii.
5. Dermatita seboreica este o problema obisnuita ce apare in zonele bogate in glande sebacee: in zona mediana a fetei, la marginile scalpului si pe piept. Este o afectiune cronica comuna care afecteaza persoanele de toate varstele; cu toate acestea, perioadele de varf ale aparitiei sale sunt pana la varsta de 3 luni si intre 30 si 70 de ani. Cele mai importante simptome ale dermatitei seboreice sunt: grasime excesiva la nivelul scalpului si firului de par, crusta galbuie care acopera pielea inflamata a scalpului, mancarime intensa, pete rosii, scuame si exfolierea pielii. Deasemenea o examinare a scalpului arata scuame lipicioase la marginile acestuia. Scuamele problematice erup din cand in cand, de multe ori in timpul perioadelor de oboseala si stres.
sursa foto : dermatitaseboreica.com
Cand vorbim de dermatita seboreica cauza nu este sigura, insa este recunoscut faptul ca ciuperca microscopica Pityrosporum ovale este implicata in aparitia acestei afectiuni. Alte cauze implicate in aparitia dermatitei seboreice sunt factorii genetici, de mediu si starea generala de sanatate a persoanei, compozitia sebumului, factorul hormonal, stresul, starile imunodeficitare,
Tratamentul sfatuit este similar la tratament impotriva matretii dar este mult mai puternic ci se adauga un component foarte hidratant (in general acidul glicolic sau hialuronic) pentru a se reechilibra excesul de sebuum si bineinteles si nivelul apei din scalp care este o componenta naturala a acestuia.