Tratamente TEN ACNEIC

ACNÉE s. f. Boală de piele caracterizată prin apariția unor coșuri, puncte negre etc., care adesea supurează ;  afecțiune inflamatorie a glandelor piloseboreice.  (sursa : dex)

” Acneea este o boală extrem de complexă, care afectează peste 50% din adolescenţi şi 5 % dintre adulţi. Primele semne de acnee apar odată cu pubertatea, chiar de la 11-12 ani, având un apogeu la vârsta de 16 -17 ani.

Zonele predispuse la acnee sunt cele care posedă glande sebacee: faţă, piept, umeri, spate, braţe, coapse. În apariţia acneei sunt implicaţi factorii genetici (numărul, mărimea şi activitatea ulterioară a glandelor sebacee este moştenită) şi factorii endocrini (activitatea glandelor sebacee este influeţată de hormonii androgeni, secretaţi de glanda suprarenală şi gonade (ovar şi testicul) .”    (sursa : adevarul.ro)
Acestea sunt doar o parte din defintiile gasite fie pe internet, fie prin diferite tratate dermatologice.
Ceea ce este important de retitut este faptul ca acneea este o disfunctie a pielii, datorata excesului de secretii de la nivelul glandelor sebacee.
Tratatele de specialitate impart acneea in 2 categorii :
  • acneea inflamatorie
  • acneea fara inflamatii

ACNEEA FARA INFLAMATII  se caracterizeaza prin piele seboreica si prezenta comedoanelor. Este o etapa premergatoare acneei inflamatorii, atunci cand nu este tratata cum se cuvine.

Seboreea : apare atunci cand secretia de sebum a  glandelor  sebacee se intensifica, iar pielea are un aspect gras, lucios cu porii dilatati.  Se localizeaza cu precadere in zona fruntii, nasului, barbiei, pometilor si toracelui superior.

Comedoanele : apar datorita infundarii a folicului pilos, acesta fiind orificiul de eliminare a sebumului. La randul lor, comedoanele pot fi inchise (puncte albe) sau deschise (puncte negre).

 

ACNEEA INFLAMATORIE : este rezultatul inflamarii porului astupat. Aceasta se caracterizeaza prin prezenta la nivelul pielii a unor formatiuni de genul : papulelor, pustulelor, nodulilor sau chisturilor.

Papule : apar sub forma unor mici umflaturi rosii, adesea dureroase, care pot remite spontan, sau pot evolua spre pustule.

Pustule : deriva imediat din papule si se prezinta cu un continut purulent alb-galbui la suprafata.

Nodulii si chisturile sunt inflamatii extrem de dureroase, adesea derivate din pustule netratate corespunzator, inflamatii care pot duce la aparitia cicatricilor si a urmelor post-acneice.

                                     

Bacteria responsabila pentru producerea si dezvoltarea acneei este Propionibacterium Acnes . Aceasta se regăsește în mod natural în foliculii pilosi ai pielii. Se înmulțește rapid în condițiile în care într-un por este exces de sebum plus o cantitate însemnată de celule moarte. Aceasta bacterie dezvolta in timp rezistenta la antibiotice locale si orale, in special cand tratamentul nu este administrat corespunzator, si nu face altceva decat sa agraveze problemele.

 

Factorii care duc la aparitia acneei :

  • factori genetici : se mosteneste predispozitia spre o activitate sebacee puternica
  • factori endocrini : glanda sebacee este influentata de hormonii androgeni sau tiroidieni, sau de alte dereglari hormonale
  • factori medicamentosi : administrarea de diferite medicamente bogate in substante precum : corticosteroizi, androgeni, anticonvulsive, imunosupresoare, etc.
  • factori mecanici : atingerea repetata a fetei cu mainile murdare sau cu parul bogat in produse de styling.
  • factori cosmetici : folosirea produselor cosmetice neadecvate si a MACHIAJULUI in exces.
  • factori psihici : stresul
  • factori igienici : igiena neadecvata a tenului (demachiere, produse, mod de aplicare, etc).
  • factori atmosferici : expunerea indelungata la soare, praful si poluare, etc.

Pe langa toti acesti factori care duc la formarea aceneei, insa vorbim despre o acenee incipienta, se mai adauga alti factori extrem de AGRAVANTI care transforma acneea dintr-o acnee fara inflamatii, sau in stadiu incipient, intr-o acenee inflamatorie :

  • Igiena necorespunzătoare.
  • Machiajul inadecvat, fondul de ten, care nu face altceva decat sa ASTUPE PORII.
  • Îndepărtarea necorespunzătoare a machiajului.
  • Aplicarea cosmeticelor nepotrivite
  • Spargerea sau stoarcerea ‘coșurilor’ în condiții neigienice, de mâini nepricepute
  • Transpiraţia, mediile calde şi umede
  • Perioada premenstruala
  • Dieta bogata in grasimi si dulciuri
  • Radiatiile ultraviolete in exces. Soarele usuca in principal cosurile, insa in exces duce la transpiratia excesiva a porilor, la incarcarea si inflamarea acestora.

CEL MAI BUN MOD DE PREVENIRE A INSTALARII ACNEEI ESTE O IGIENA A TENULUI CORESPUNZATOARE. (daca aveti intrebari, nu ezitati sa ni le puneti in pagina de forum).

 

Formele de manifestare ale acneei :

ACNEEA COMUNA (VULGARA)  este caracterizata prin diferite manifestari de intensitate usoara, manifestari autocicatrizante. Aceasta poate fi :

1. ACNEE NEONATALA – apare la aproximativ 20% din nou-nascuţi ; leziunile sunt localizate la nivelul nasului si obrajilor ; Nu este nevoie de tratament specific decat in cazurile foarte grave ; responsabili pentru aparitia acesteia se considera a fi hormonii maternali.

2. ACNEEA INFANTILA – apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 3-6 luni ; este un pic mai puternica decat cea neonatala ; responsabili in cazul aparitiei acesteia nu sunt hormonii maternali, ci hormonii intrinseci.

3. ACNEEA JUVENILA – apare in perioada pubertatii, si este determinata de cresterea nivelului hormonal in organism, hormoni care influenteaza direct glanda sebacee ; de regula se trateaza printr-o igiena corespunzatoare si cateva tratamente cosmetice simple.

 

ACNEEA ROZACEE se manifestă prin leziuni roșii, dilatații vasculare la nivelul feței. În cazul acneei rozacee lipsesc comedoanele, nodulii și chisturile. Se prezintă o îmbujorare excesivă, papule roșii pe nas, față sau gât, pori dilatați, umflături evidente si mancarimi.

De regulă are caracter ciclic, se acutizeaza pentru cateva saptamani, apoi se remite. Acneea rozacee se manifestă ca o boală cronica.

ACNEEA NODULO CHISTICA sau SEVERA – este caracterizata prin prezenta unor chisturi adanci si diferite inflamatii, pustule si papule. Este cea mai grava si dureroasa forma de acnee, lasand adesea urme si cicatrici. Tratamentul este de obicei de lunga durata, insa se pot obtine rezultate spectaculoase daca se urmeza indeaproape sfaturile specialistilor.

 

Tratamentele pe care noi vi le propunem, vor avea REZULTATE vizibile inca de la prima sedinta!!! Insa asta nu inseamna ca veti scapa defintiv de acnee doar dintr-o sedinta. In functie de stadiul aceneei, de gravitatea problemelor, tratamentul se va intinde pe mai multe sedinte. Trebuie sa aveti putina rabdare si sa ne urmati sfaturile de igiena intocmai.

Tratamentul se poate realiza fie cu produse cosmetice sau cosmeceutice (realizate in farmacie, fara conservanti si cu antibiotic local), fie si cu Lumina Pulsata.

Va asteptam sa va convingeti de tratamentele noastre, si veti fi pe deplin multumiti!

 

Leave a comment

Instagram

Instagram