Tratamente TEN cu PETE

Ce sunt petele pigmentare?

Desi este inestetica, hiperpigmentarea este de obicei inofensiva. Aceasta problema destul de des intalnita este cauzata de hiperactivitatea celulelor numite melanocite, care stimuleaza productia de melanina, substanta ce ofera culoare pielii.

Ce face ca aceste melanocite sa produca prea multa melanina? Soarele, in primul rand si activitatea hormonala, in al doilea rand, si bineinteles inaintarea in varsta.

 

Unele dintre petele pigmentare, si cele mai proeminente de altfel, apar in timpul sarcinii, fiind cauzate de fluctuatiile hormonale, dar si in urma expunerii la soare.

Expunerea moderată la soare este benefică, deoarece favorizează sintetizarea vitaminei D, cea care „hrăneşte“ oasele şi ajută calciul să se fixeze în organism. Razele soarelui sunt de ajutor şi în tratamentul pentru bolile cutanate, cum este psoriazisul, o afecţiune manifestată prin apariţia pe piele a unor pete roşii, acoperite de coji alb-sidefii. Însă, de cele mai multe ori, beneficiile soarelui pentru unii se transformă în ravagii pentru alţii: explozie de pistrui, piele îmbătrânită, ridată, afectată de cuperoză (înroşirea permanentă a pielii) şi de diferite tipuri de cancer de piele.

Astfel, ca, pe masura ce te expui mai mult la soare, pielea devine tot mai inchisa la culoare, dar  cand unele melanocite declanseaza o secretie prea mare de melanina, apar petele pigmentare, care sunt de obicei pistrui maronii de mici dimensiuni, ce apar indeosebi pe fata, maini, umeri sau spate. Pe de alta parte, expunerea la soare accentueaza petele si pistruii deja existenti, pe langa declansarea aparitiei altora.

         

O alta cauza a aparitiei petelor este inaintarea in varsta, care determina aparitia pe faţă, pe mâini şi pe picioare a unor pete maronii, cunoscute şi sub numele de pete senile.

Factori care contribuie la aparitia petelor maro pe piele:

  • schimbarile hormonale din organism,
  • inaintarea in varsta,
  • anumite medicamente cu efect fotosensibilizator,
  • predispozitie genetica
  • diverse afectiuni ale pielii (Melasma, Linea, Nigra etc.)

 

Tratament :

Hiperpigmentarea este o problema dificil de tratat, insa nu imposibila. Cand urmezi un tratament de depigmentare, inarmeaza-te cu rabdare. Disparitia zonelor patate se face in timp.

Diversele creme si produse de depigmentare dau rezultate intr-un interval de 6-8 saptamani, daca au fost utilizate corespunzator.

O alta solutie pentru indepartarea petelor maro o constituie peeling-urile. Este vorba de o interventie estetica ce presupune exfolierea in profunzime a tenului, pana cand se ajunge la acele tesuturi intacte, neafectate de pete

Terapia prin lumina pulsata este o tehnologie similara laserelor medicale. Spre deosebire de lasere, terapia prin lumina intensa pulsata foloseste un spectru controlat al acesteia pentru a tinti melanina. Lumina special-filtrata actioneaza asupra pigmentul de melanina de la nivelul petelor tegumentare maronii.

 

      

Instagram

Instagram