Efecte speciale
- RUFFLE
- SHATUSH
- 3D
- SWITCH-ON
Pentru a tine pasul cu moda si cu schimbarile, industria hairstylingului se reinventeaza mereu si aduce in “lumina reflectoarelor” stiluri noi sau vechi, adaptate bineinteles tendintelor si cerintelor actuale.
In ultimii ani, piata hairstylingului a fost “invadata” de un nou stil in ce priveste colorarea parului si/sau tunsoarea. Este vorba de efectele speciale, cunoscute publicului larg sub diferite denumiri: shatush, ombre, ruffle, balayage , etc.
Ce sunt acestea,de unde au aparut si care sunt diferentele dintre ele, vom incerca sa va lamurim in cele ce urmeaza.
Primul efect special a aparut in jurul anilor ’60 in saloanele din Hollywood si New York, cunoscut sub numele de “shatush”. Acest tip de efect special a fost reluat mai tarziu de catre binecunoscutul hairstylist Aldo Coppola. Acesta l-a utilizat si adaptat de nenumarate ori in saloanele sale si nu numai.
Shatusul este de fapt o “decolorare” nedefinita cu exactitate, graduala inspre varfurile parului. Altfel spus este culoarea parului nu este uniforma, asa cum era obisnuita toata lumea, ci deschisa treptat spre varfuri, in asa fel incat degradeul rezultat sa para cat mai natural.
Pentru a obtine acest efect se aplica diverse tehnici, una dintre ele constand in impartirea parului in sectiuni si apoi aplicarea decolorantului sau a vopselei speciale peste suvitele tapate, intr-un mod “pierdut” spre radacina si mai intens spre varfuri,asa incat trecerea de la o culoare la alta sa fie graduala.
O perioada efectele speciale erau un tip de vopsire sau tratament rezervat exclusiv persoanelor blonde deoarece efectul final era unul mult mai natural, insa in ultimul deceniu cererea pentru acest tip de tehnica a fost atat de mare, incat a fost adaptata cu succes si pentru culori de tipul castaniu, demontandu-se astfel mitul conform careia radacina inchisa este mai putin eleganta.
De-a lungul timpului, in functie de cerinte, au aparut mult mai multe tehnici de efecte speciale, cum sunt: ombre, ruffle, balayage, switch-on, etc, acestea nefiind insa decat adaptari sau “reinventari” ale clasicului shatush.
Trebuie mentionat deasemenea ca efectele speciale se imbina si cu anumite tunsori speciale, asa ca in final putem spune ca efectele speciale nu inseamna numai vopsirea “in degrade” cat si o tunsoare adaptata, care sa puna in valoare idea artistului si efectul ce se doreste a se crea.
In orice caz, cand vorbim de efecte speciale, vorbim de o ramura variata a acestei tehnici, deoarece aplicabilitatile acestuia sunt extrem de variate, atat in functie de lungimea parului, textura sa dar si in functie de culoarea dorita, si nu in ultimul rand in functie de fantezia stilistului.