Tratamente DERMATITE
Dermatita poate fi tradusa simplu ca o inflamatie a pielii, insa aceasta afectiune este caracterizata printr-o multitudine de simptome precum: piele uscata, piele rosie, mancarime, prurit, etc.
Exista mai multe tipuri de dermatita, in functie de factorul declansant, insa tratamentul acestora este oarecum asemanator.
In cosmetica faciala cea mai des intalnita este dermatita seboreica urmata de cea atopica.
Dermatita seboreica este o problema obisnuita ce apare in zonele bogate in glande sebacee: in zona mediana a fetei, la marginile scalpului si pe piept. Un tip de drojdie, pityrosporum ovale, joaca un rol foarte important in cauzarea inflamatiei.
Dermatita seboreica se manifesta prin pete rosii, scuame si exfolierea pielii pe fata, in jurul nasului si sprancenelor. O examinare a scalpului arata scuame lipicioase la marginile acestuia. Se regaseste uneori si pe piept, sub forma unei zonei rotunde care se descuameaza. Tenul se irita foarte usor. Scalpul sufera de mancarimi. Scuamele problematice erup din cand in cand, de multe ori in timpul perioadelor de oboseala si stres.
Dermatita atopica cunoscuta de asemenea si sub numele de eczema, este o forma frecventa de dermatita care provoaca leziuni tegumentare pruriginoase (cu mancarime), care pot evolua catre leziuni eritematoase si chiar pustuloase (cu continut lichidian). Dermatita atopica este o afectiune cu transmitere genetica, familiala si este asociata de asemenea cu alergenii, astmul bronsic sau cu stresul. Tratamntele cosmetice trebuiesc in acest caz combinate cu cele dermatologice, tipul de dermatita fiind mult prea avansat.
Simptomul primar si dominant al dermatitei atopice este pruritul (macarime) ce declansaza frecvent un cerc vicios : pruritul conduce la grataj (scarpinat), gratajul determina modificari cutanate care, in final, vor scadea pragul de sensibilitate la stimuli (hiperreactivitate cutanata) care declanseaza pruritul declansand, din nou, senzatia de prurit. La copil, pruritul determina fecvent intrerurperi in somnul de noapte, cu iritabilitate marcata secundara insomniei datorata senzatiei de prurit.
Un alt tip de dermatita intalnita in cosmetica este Dermatita de contact. Aceasta forma de dermatita este caracterizata prin aparitia unor pete roz-rosietice, pruriginoase (cu mancarine) sau nepruriginoase, determinate de contactul cu anumite obiecte, plante, animale sau substante.
Printre cauzele dermatitei de contact se numara si contactul cu factori iritanti, precum metalele pretioase sau cataramele centurilor, acizii sau solventii. Apa fierbinte si detergentii se numara si ei printre cei mai frecventi iritanti.
Tratamentele noastre pentru dermatite sunt specifice tipului de dermatita. Daca avem de-aface cu o dermatita seboreica mergem foarte mult pe eliminarea excesului de sebuum, iar daca avem o dermatita “uscata” tratamentul consta intr-o hidratare intensa.
Se folosesc doar produse non-alergenice, cu ingrediente naturale.